ФОРУМ ЗА ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛОВИЕ И ФИЛОСОФИЯ НА РЕЛИГИЯТА

Форум към проектите "Двери на Православието" (http://www.dveri.bg) и "В начало беше Словото" (http://www.logos-bg.net)
Дата и час: Чет Сеп 09, 2010 9:15 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: в."Сършел" от соца и Дверибг.нет
МнениеПубликувано на: Пет Юли 16, 2010 11:33 pm 

Драги ми Смехурко! Много се радвам, че сатирата съществува и осмива разни весели случки в БПЦ/de mortis ont bene.../ В тази връзка:
1.Тя е на умиране и не е смешно.
2.Смешките в стил Стършел/драги Косьо/ са смешни както нещата на Радой Ралин - платеният шут на соц системата /знам ги теа работи.../ Той/Радой/ беше искрен, но никой не му обръщаше внимание, защото беше един от тях, или поне те така си мислеха.Разрешаваха му да е инакомеислещ, за да показват на западняците, че и тук има свобода на словото. Вие хубаво се шегувате за разни второстепенни неща, но не и за основното./ не обвинявам, обръщам внимание/
3. Свобода на словото в БПЦ няма./големо важно - не вземайте под внимание т.3/
4. БПЦ не е поместна църква.
5. Вместо да се смеем на идиотщините, които произвежда/ха-ха-ха/ Трябва най-ппоисле да кажем, че така няма да стане.
6.Ако така продължават нещата ще станем секта и нищо повече.
7. Еклисиологически мога да се обоснова, стига да ме ядоса някой достатъчно./Всички го знаят, няма защо да се обяснявам, грамотни хора сте - превеждате едни статии.../
8. Ако само ще си чешем езиците - аз няма да играя!/Пука му на някой/
Последно: Църквата е Христова, а не Максимова, Галактионова, Николааева, Кирилова/пази Боже!/ ит.н.

Някой от епископите ни води ли ни към Христос - ерго Църква ли сме? Реторичен въпрос. Някъде, в някоя епархия да има евхаристиен живот? Може би за цяла Бг в 2 -3 енории. Е, какво правим, драги ми Смехурко? Забавляваме се, как едикойси направил смешка? Всички правим смешки. Ама смешките на голо дупе не са смешни!

АЕ!
б.

P.S. Казано е за Църквата, че портите адови няма да Й надделеят, вярно, ама не е казано, че БПЦ няма преди това да е отпаднала от тази Църква./както е де факто, а въпрос на време да стане и де юре/

P.S.2 - За да не ме разбирате неправилно - не рева, защото, да кажем мен не ме допускат до Евхаристията/ аз съм грешник, нормално е да бъда отлъчен за неколко годинки поне.../, но просто няма разбиране за евхаристийна общност! Няма и няма, и няма и продължава да няма!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: в."Сртършел" от соца и Дверибг.нет
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 8:59 am 

Ми то моето като на шопа: "Не знам как е, ама не е така!". В смисъл не знам как може да се излезе от тази ситуация, но както го караме няма да стане със сигурност!
В крайна сметка, от такива теми файда няма. Може модераторите любезно да я изтрият. Най-добре всички да млъкнем и тогава камъните ще започнат да викат!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: в."Стършел" от соца и Дверибг.нет
МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 9:12 pm 
Администратор

Чакай сега, Боре. Нищо не разбрах... ти смяташ, че аз съм автор на този фейлетон ли??? Или че аз съм го вкарвал в сайта? Благодаря ти много, но ме надценяваш, очевидно е, че е писан от филолог, би трябвало да се досетиш по стила.

"Тези се правят на инакомислещи, обаче са от същата тайфа". Коя е тайфата, БПЦ ли? Какви са изобщо тези глупости, че БПЦ е безблагодатна - след като в нея има вярващи християни, които с цялата си душа и цялото си сърце се молят на Бог, значи Бог е там (и благодат има!). Да, от "същата тайфа" сме, заедно с най-големите грешници, тоест заедно с владиците и това не е проблем!

Говориш за свобода - има ли я в БПЦ или я няма, но свободата си е в нашия личен живот. Ако аз съм свободен и съм православен християнин в БПЦ, значи в БПЦ свобода има. Ако наистина свободата ни е богодарена, нито владиката, нито шефът в службата, нито ивичните кодове на кутията с мляко... нито дори о. Силевестър или брат му ще ти я отнемат. Свободата в БПЦ я има дотолкова, доколкото има свободни християни, които търсят, интересуват се и се движат по своя спасителен път. А такива има. И тук се появява ролята на Двери, никъде другаде, не в институционалното развитие, не в това, кой ще става владика!!!

Двери не може да изчисти оборите на БПЦ и не е това ролята на портала. Тровили сме се достатъчно с оборска смрад и много добре знаеш това! Правим каквото могат обикновени хора, макар че в екипа има хора, които правят много повече, отколкото могат обикновени хора.

Мога да ти кажа съвсем лично и искрено, Боре, ако преди 21 години, когато правих първите крачки по пътя си като християнин (плахи и глупави) много, много щеше да ми помогне, ако имаше нещо като текстовете в нашия сайт - някъде... Смятам, че е достатъчен факта, че това съществува като сламка (или стръкчето лук на Альоша и Грушенка, ако щеш), а ако човек има нуждата да получи тази сламка чрез нас - Бог ще си го насочи.За мен невероятната и необяснима популярност на Двери в Интернет си е чудо и нямам абсолютно никакво намерение да го обяснявам технически. Техническо обяснение има за всичко, когато нещата вече са се случили.

А сега относно фейлетона. Защо питаш мен, Двери или някой друг! Точно защото сме свободни, не е задължително всички да споделяме едно и също мнение. За този материал мненията са се разделили доста, май. Но лично за мен той е гениален - защото буквално бичува словесната превзетост!!! Това е абсолютно първостепен проблем, тази маргинализация и затваряне в карикатурен сектантски свят с корони, митри, превзето-старинен стил на изказ, неграмотност и ордени. Относно контекста на пускането му, има какво да се желае, аз лично нарочно бих го задържал две седмици и тогава бих го публикувал, но станалото-станало. Безспорен факт обаче е, че в епохата, когато всеки пише и летвата падна толкова много, чест би било за всеки интернет сайт би било вътре да излезе толкова добро нещо. Авторът пише, както може и значително по-добре от нас - лично аз бих се борил със всички сили и бих го окуражил да продължава, защото повече от очевидно е, че... се получава. Просто се получава.

Моля те, престани да питаш "защо не пишете така или иначе", просто разбери - ние не съществуваме, няма ние,
има много той, много тя, 1 бр. аз и 1 бр. ти. Така че ако нещо толкова те дерзае - напиши го. Напиши го добре. Може би не толкова добре, колкото автора на този текст, но достатъчно добре. Да му се не види, Бориславе, напиши го дори в поезия! В твоя случай ти е разрешено да използваш и псевдоним, ако смяташ, че фамилното ти име вдига твърде високо летвата. И дори да не го харесат, и дори не ти го пуснат, дори да ти кажат директно, че не струва, не виждам проблем. На мен много пъти не са ми одобрявали неща - понякога след това сам съм размислял и съм ги хвърлял в кошчето с боклук, понякога съм ги публикувал на друго място. Не съм ги изпявал, но ти и така можеш да направиш. Точно така постъпват свободните хора, и не е задължително всички да имат единомислие
за всеки материал или по всеки въпрос.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 10:01 pm 

^ Косьо много дълги постове пишеш. Щеше да е по-лесно да затриеш темата. Аз така или иначе този пост сега няма да го прочета целия. Видях, че казваш, че аз смятам БПЦ за "безблагодатна" - не съм казал такова нещо, тъй като не притежавам "благодатометър". Айде вместо да се обиждаш трий. Аз не ви уча как да пишете, само си мрънкам. Както казва един артистичен свещеник: "Да ва а здраве!" Аз се радвам, че Двери съществуват, разбира се!Само исках да кажа, че нещата са доста по-трагични отколкото си мислим. Някак си не е смешно.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Юли 17, 2010 10:39 pm 
Администратор

bore написа:
Аз така или иначе този пост сега няма да го прочета целия.

'айде на бас, че вече го прочете? :-)

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: в."Сършел" от соца и Дверибг.нет
МнениеПубликувано на: Чет Юли 22, 2010 10:51 pm 
Администратор

Яхавит написа:
Може да не ви е по-силите да "изчистите Авгиевите обори", Косьо, но барем една голяма нечистотия да изхвърлите, пак не е малко, вместо... да се мете около тях като Македонски от "Немили-недраги", за да не е гледката така грозна... Но всеки сам си определя стратегията, според съвестта и възможностите...

... стратегии... концепции... визии... А малко място и за Неговия промисъл?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 6:35 pm 
Администратор

Яхавит написа:
Става въпрос за мъжество и по-малко конформизъм...
...
Но някои се устройват в света... Било в семейна, било в приятелска среда, било с пари, било с "добри изживявания" и забравят за гроба... Това обезсилва... Нали?

Да си чувал, че когато Бог иска да направим нещо от нас, лекичко ни отваря вратичката? Или ти знаеш по-добре от всеки член на екипа какво иска Бог от нас?

Така че, ако обичаш - почвай да говориш конкретно или не говори! Прочети какво написах по-горе, наистина ми от това "вие от Двери". Ако някой в нашия екип не проявява мъжество, или му кажи името, или не дърдори! Аз виждам обратното, християни, които се опитват да живеят живота според съвестта и убежденията си... и да правят неща, които се искат от тях, а не каквото изисква въображението или фантазията на твоя милост!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 6:48 pm 
Администратор

Яхавит написа:
Косьо... Не сте страхливци... Просто... Незнам... Иде ми да троша като се сетя колко пъти съм бил подвеждан и сам понякога съм искал да се подведа...

Ти знаеш най-добре за себе си... моето странично наблюдение е, че не бива да се търси правилната компания от хора, която да ни подвежда в правилната посока. Превръщането на хора в кумир е жестоко и към самите кумири! Всички подвеждаме, а не завеждаме! Господ си ни насочва, това е достатъчно...

Доколкото до метача Славе Македонски, миналата есен лично разчистих и метох гробовете зад храм "Покров Богородичен" на митр. Борис и Йорданка Филаретова. Това метене беше едно от най-приятните неща, които съм правил в живота си, да ме извини дядо ти Вазов.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 7:25 pm 
Администратор

Яхавит написа:
Приятелят ти Сивов обгазява плахите остатъци от богословие - от "теологията" на Главев, през чадата на Роуз... Каква е причината за паритета, който наблюдавам, Косьо? Или не виждате какъв отровител е тоя предприемач?!?

За теб е отровител, защото си го превръщал в кумир, без изобщо да го питаш - разрешава ли ти и честно ли е спрямо него. Аз лично с "Покров" не съм имал вземане-даване от 7 години и не виждам, защо трябва да вземам отношение.

Аз съм си аз, не съм "Двери". Та кой иска това от мен - да се занимавам с Пламен Сивов? Ти ли? Или жена ми? Или моят мениждър в компанията ми?

Доколкото до поезията на Сивов, общо взето ми харесва, което мога да кажа за много, много малко съвременни поети. Освен това "Омофор" (доколкото го има) все още е свестно издателство.

Имаш ли нещо против Пламен Сивов - пиши статия. Но знаеш какви са изискванията в "Двери" - статията ти трябва да бъде добра и на място. Някой да те спира? Но естествено и засегнатата страна ще получи право на отговор. Както (BTW) дядо Николай винаги би имал правото на отговор в Двери. Стига да си го поиска лично, а не чрез посредници.

А сега вземи и се отегли малко от дискусията, моля, това е публичен форум, а не детска градина и личните отношения между А и Б са супер-досадни за аудиторията.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Юли 23, 2010 8:38 pm 
Аватар

Не, няма да се появи Мирон, спокойно. Специално по отношение на този г-н чукате на отворена врата.
Но всичкото това изобщо не е валидно за издателството, благодарение на което аз лично съм открил безценни неща, издадени от тях. За което съм благодарен. А Вие трябва да правите разлика между нещата, които възбуждат емоциите Ви. Не е лесно, но продължавайте да опитвате и не се отказвайте. К.С.Луис казва нещо много готино в "Обикновено християнство", за грешките, които дяволът ни праща по двойки, и мисля, че е подходящо да Ви го цитирам в случая. Сигурно сте го чел. Добре е, ако сте го чел, така ще си го припомните.

Цитат:
"... Той (дяволът) винаги изпраща грешките на този свят по двойки - двойки от противоположности. И постоянно ни насърчава да губим много време в размишления за това коя е по-лошата. Вие, разбира се, виждате защо, нали? Той разчита на извънредно голямото ви отвращение към едната грешка, за да ви въвлече постепенно в противоположната. Но нека не се оставяме да ни измамят. Ние трябва да не отместваме погледа си от целта и да минаваме направо между двете грешки. Нямаме никаква друга работа, с която и да било от тях ..."

С две думи искам да кажа - зарежете фиксацията си върху г-на.
Нямате нужда нито да го превръщате в кумир, нито пък да го демонизирате. Минете по средата, между двете грешки.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Юли 25, 2010 9:34 pm 
Аватар

Мирон написа:
С две думи искам да кажа - зарежете фиксацията си върху г-на.
Нямате нужда нито да го превръщате в кумир, нито пък да го демонизирате. Минете по средата, между двете грешки.

Забравих да добавя, Яхавит.
Разбира се, трябва сам да поискате да си помогнете. Насила не става. С хапчета или сиропи - също.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа