ФОРУМ ЗА ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛОВИЕ И ФИЛОСОФИЯ НА РЕЛИГИЯТА

Форум към проектите "Двери на Православието" (http://www.dveri.bg) и "В начало беше Словото" (http://www.logos-bg.net)
Дата и час: Чет Сеп 09, 2010 8:55 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: За Кръщението?
МнениеПубликувано на: Пон Юли 26, 2010 1:44 pm 

В чина на тайнство Кръщение, кръщаваният още в началото се отрича, три пъти от дявола. На какво отдавате това трикратно заявление, което е характерно, когато се обръщаме към Бога, към всяка Личност. А Църквата, ми се струва че не поощтрява обръщането, диалога с злото. А и човекът се е осмъртил имено чрез диалог с злото. Самия диалог означава че обръщаме внимание, на този с който водим разговор. И това трикратно обръщание, не се ли отнася към Света Тройца, с което обръщение човекът да започне общуването си с Бога?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: За Кръщението?
МнениеПубликувано на: Пон Юли 26, 2010 9:29 pm 
Аватар

Не знам какво те смущава, диалогът тук е между свещеникът и кръщавания, който заявява пред Църквата, че се отрича от диавола и всичките му дела - езически вярвания или изповядване на друга религия. Трикратното повтаряне е признак на абсолютна убеденост в това, което казва кръщавания или възприемника, ако се кръщава дете.
vladikov написа:
И това трикратно обръщание, не се ли отнася към Света Тройца, с което обръщение човекът да започне общуването си с Бога?
Не е благопожелателно да търсим символизъм във всяко действие в Светите Таинства.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Юли 27, 2010 8:47 am 

Не ме смущава нещо, просто се старая, да го разбера в пълнотта. Някой възгласи в Богослужението се казват веднъж, а други, тези който са насочени към всяка Личност от Св. Тройца, се казват съответно три пъти. И не е случайно един възглас колко пъти се казва, това е знак, който ни разкрива дадена истина. И богослужебните текстове са много добре премерени и смислени( логосни)
forerunner написа:
Не е благопожелателно да търсим символизъм във всяко действие в Светите Таинства.

Аз търся реализъм.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Юли 27, 2010 5:38 pm 
Аватар

vladikov написа:
И не е случайно един възглас колко пъти се казва, това е знак, който ни разкрива дадена истина.

Г-н Владиков, преди всичко няма нищо случайно в смисъла на думите, които се повтарят три пъти. И това не са просто възгласи, а конкретно, ясно, точно общуване - казах ти, първо със свещеника, а чрез него с Църквата и второ с диавола, когото заплюва и гони. Какви истини търсиш тук, какви мистерии... По тая логика можем да потърсим скрития смисъл на ектенията "Пак и пак с мир..." Аз мисля, че с това се призовава земната и небесната Църква. Други предположения? :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Юли 27, 2010 6:44 pm 

forerunner написа:
Г-н Владиков, преди всичко няма нищо случайно в смисъла на думите, които се повтарят три пъти. И това не са просто възгласи, а конкретно, ясно, точно общуване

Господин forerunner, точно заради този факт отворих темата. А в Богослужението възгласите по един иконичен начин са лично общуване.
forerunner написа:
казах ти, първо със свещеника, а чрез него с Църквата и второ с диавола, когото заплюва и гони.

Да, кръщаваният първо от позицията на некръстен се обръща към Трите Личности, но както ви разбирам от тази позиция, той се обръща директно и към дявола, но защо три пъти?
forerunner написа:
Какви истини търсиш тук, какви мистерии...

Истината и мистерийте, са противоположни неща, друго нещо са Тайнствата.
forerunner написа:
По тая логика можем да потърсим скрития смисъл на ектенията "Пак и пак с мир..." Аз мисля, че с това се призовава земната и небесната Църква. Други предположения? :wink:

Много индивидуалистично и тълкуване. И започва с "Аз мисля"
"Пак и пак с мир..." С това свещеникът ни призовава, не да се помолим само за миг, и после да живеем живота си както си знаем, а "Пак и пак" миг, след миг, след миг... и така целият ни живот, ще се състои от мигове, в които се молим, тоест животът ни ще стане молитва.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 01, 2010 12:57 pm 

Здравейте, имам още един въпрос за Кръщението. В древност тайнството Кръщение се е случвало в Литургията, знаете ли, на кое точно място в нея е било. Във всички случай е било преди ектенията на оглашените, защото тя приканва некръстените да излязат, и остават само верните, който са кръстени. А и за тайнството Брак и то също е било в Литургията, ако знаете, пишете, ще съм благодарен.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 01, 2010 5:53 pm 
Аватар

Здравей, Владиков,
ето линк към това, което те интересува http://portugalia.dveri.bg/baptizado.pdf
В скоро време може да излезе и последованието на Венчание в Литургията.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 01, 2010 6:40 pm 

Благодаря, forerunner!
А дали вече се кръщава така някъде? Това е много важно. Дано да се заменени бързо сегашното извънлитургийно Кръщение. Ще чакам Венчанието.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 11:43 am 

А кой е авторът,съставителя на Литургията с Кръщение, в този вид?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 7:34 pm 
Аватар

Здравей,
съставител е о. Гоце Христов - нашият свещеник в Лисабон

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 02, 2010 8:05 pm 

Здравей,
Браво на него. На фаила пише Португалия, разбрах защо.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа