milipili написа:
vladikov написа:
В иконата, дървото, глината, боите, лакът допринасят за нашето спасение.
Това наистина не мога да разбера/приема. Научен съм, че спасителни за нас са Христовите заслуги и Неговите мъки на кръста, а не материалните субстанции от които е сътворено едно ... изображение. Целувайки иконата изразяваме почит не към картината, а към приятеля на Бога, изобразен на нея, надявайки се на ходатайството му за нас.
Ако разбирате иконата, само като материални субстанций, то това не е икона. В иконата има материални субстанций, но иконата е нещо много повече.В иконата. материалите на иконата съвпадат с изобразения светец. Светецът по някакъв чуден начин в някаква степен се въплъщава чрез,и в боите(не в тяхната материална субстанция сама за себе си, а в желанието на Църквата и иконописеца чрез тези материали да се разкрие светеца) и ние имаме възможност да го виждаме. Не са ли вижда спасителността на тези материали? Не можем да ги разделяме така, тези неща, целуваики иконата(по точно лаковото покритие или стъклото) ние чрез тези материални субстанции отдаваме почит към светеца, а светоста на първообраза птисъства и в образа. Затова наричаме иконите честни и святи.И иконите ни разкриват един свещен материализъм(изразът е на о. Николаос Людовикос).
milipili написа:
Това, което вие пишете, според мен, директно налива вода в мелницата на адвентистите (или каквито бяха там още "християнски" секти) които твърдят, че кланяйки се на икони, ние си правим от тях кумири в нарушение на Божия закон. Външно погледнато и подплатено с вашето обяснение, за съжаление това изглежда точно така
Адвентистите не са авторитет за мен и като се опитвам да си обясня иконата не мисля да взимам под внимание тяхните възгледи.
milipili написа:
Но нека леко променя темата с още един въпрос. Снощи имах възможността да се поклоня пред въпросната икона. Отдръпнах се настрани, за да мога да се помоля гледайки преминаващите хора. 99% от тях правеха някакви кръгообразни движения с ръце докосвайки иконата и допираха о нея картички с нейна репродукция, така както се намагнитва парче желязо опирайки го в магнит. Рекох си да попитам защо са тези квазимагични, кръгови движения с ръце, имат ли някакъв здрав, православен смисъл; пропуснах ли нещо като не ги направих, но само се помолих за изцеление на немощите си?
Незнам, може би тези движения се дължат на приемането на иконата за магична материална субстанция без някаква личностнна връзка с Л/личностите които са изобразени на иконата и заради които, тя е икона. Нали спасителността на иконата се дава от Спасителя.