ФОРУМ ЗА ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛОВИЕ И ФИЛОСОФИЯ НА РЕЛИГИЯТА

Форум към проектите "Двери на Православието" (http://www.dveri.bg) и "В начало беше Словото" (http://www.logos-bg.net)
Дата и час: Чет Сеп 09, 2010 9:14 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Китайската медицина
МнениеПубликувано на: Сря Юни 30, 2010 10:44 am 

Здравейте, сполетя ме здравен проблем, който традиционните лекари твърдят, че не могат да лекуват. Затова пък иглотерапията от китайската медицина си е направо показана за този род заболявания.
Интересувам се все пак относно отношението на църквата към китайската медицина, доколкото не всички "лекари", "лечители" и други подобни биват одобрявани от църквата и то съвсем основателно.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Китайската медицина
МнениеПубликувано на: Сря Юни 30, 2010 5:06 pm 

Здравей Яхавит! Разбира се, че преди да се подложа на лечение, разпитах китайския лекар за начините на въздействие на иглотерапията. Отговорът бе съвсем нормален и задоволителен - стимулира с убождане биологични точки по тялото за увеличаване на кръвообращението в засегнатите от болестта места. Също както масажът, физиотерапията и голяма част от лекарствата на традиционната медицина, с разликата - без вредните ефекти на последните.
Но ... думите на свещенника, който запитах за отношението на църквата към китайската медицина ми преобърнаха душата. Дяволът бил помагал на методите с които тя понякога лекувала за кратко!!!
Бих добавил, че ако не разбираме действието на даден механизъм, не е непременно той да е от дявола, примери за това колкото искаш и в историята на медицината и в историята на науката въобще ;)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 30, 2010 6:02 pm 

И аз ще си позволя мнение по въпроса,но да знаеш аз не съм богослов и много неща свързани с православието не са ми ясни. И така преди 12 години получих травма и за да избегна операция / имах пареза на двата крака / прибягнах до китайска мед.мануална терапия.Тогава все още бях неделен християнин и не ми пречеше факта,че терапевта медитира и в някои случаи отдава енергия от себе си към пациента.Помогна ми /без екстрасенски глупости /с точков масаж,но преди
известно време
прекарах в едно манастирче около година и там разбрах гледната точка на православието към тези хора /медитация,лекуване с енергии и т.н било свързано с дявола /и аз изпаднах в недоумение,какво да правя,медицината не може да ми помогне а аз периодично ходя за наместване при този човек
.Преди четири месеца измръзнах лошо в Скандинавия и се наложи да се върна тук и да го посетя отново,но вече не се чувствах спокоен при него и за първи път започна да ми отдава енергия.Това ме притесни и реших да спра с посещенията,но белята стана и в момента се възстановявам от травма причинена от негова манипулация,преди това ми разправяше,че ако се захвана с йога и медитация съм щял да се оправя за винаги.Човекът,който ме спаси от операция преди 12 г,сега ми създаде сериозен здр.проблем.Нека ме поправят тези,които са по-запознати с православието,но аз мисля че мануалната терапия,иглотерапията и билкарството не противоречат на християнската вяра,ако греша поправете ме.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Юни 30, 2010 8:44 pm 
Началник
Аватар

Няма никакъв проблем с традиционната китайска медицина. Както и с кухнята им. :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Юли 03, 2010 4:35 pm 

В София се провеждат семинари за възстановяване по метода на Норбеков -руски учен, които мой братовчед посещаваше и беше страшно във възторг докато не реши и след консултация със свещеници, че са дяволски и престана да ходи. Трябвало да си затопля мислено гърба и т.н. малко като автогенен тренинг и се наплаши като другите положителни неща, които ги учели за мотивацията и много други видимо му влияещи добре отидоха на кино заради религиозни страхове.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Юли 03, 2010 4:56 pm 
Администратор

Свещениците сигурно са били прави - аз лично също не бих препоръчвал на никого да се замесва с Норбеков и всякакви енерголечения. Не знам какво общо има това с китайската медицина - ако Норбеков започне да приказва дивотиите си пред традиционни китайски лечители, ще го изхвърлят през вратата или просто ще го набият.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Юли 03, 2010 6:39 pm 

Семинарите Норбеков не знам дали са дяволски, но са шарлатански 100%. Имам наблюдения, а и попрегледах книжките му. Научни са колкото Дан Браун и Паулу Коелю, да речем, но нямат никаква художествена стойност, от друга страна. Същата работа e и методът "Силва". И двете могат да бъдат определени като "здравни секти с пирамидална структура". Секти, а не чисти пирамиди, защото пробутват псевдодуховност от рода на теософията. Нищо ново под слънцето. Докато има балъци ще има и шарлатани.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Авг 24, 2010 9:56 pm 

ateist написа:
Човекът,който ме спаси от операция преди 12 г,сега ми създаде сериозен здр.проблем.

А това не означава ли, че и двата пъти въздействието се е дължало на автосугестия, т.е. на Вашето очакване, че ще Ви помогне/навреди?

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа