Здравейте,
бих искал да вметна няколко,струва ми се, добри думи за о. Серафим Роуз.
Доколкото мога да разбера, имайки предвид и темата за отец Г.Флоровски, нещата опират до това що за авторитет е отец Серафим и доколко може да е такъв. По този повод имам няколко бележки:
1) Това, че някакви групи ултраправославни са си харесали отец Серафим и явно парадират с неговото име, не бива да води до автоматично зачеркване на отеца.Такива хора винаги са способни да си намерят "авторитет" и то на всякаква цена. Примери много.Щом дори се намериха люде, които обявиха Путин за светец, то явно проблема не е толкова в личността, колкото в интерпретацията. Доколкото ми е известно сам себе си о. Серафим никога не е считал за някакъв авторитет. Дейността му е била практически и мисионерски насочена. Това, че определени хора третират творчеството му безкритични и гуруистично е техен, а не на отец Серафим проблем.
2) Това, че той има богословски грешки е ясно, но нито е първият, нито е поледният. По тази логика трябва ли да изхвърлим на боклука Тертулиян и Ориген и да ги зачеркнем до последната запетая или по-скоро, каквато е практиката, творчеството им да се приема избирателно, критично и с оглед на историческите обстоятелства, които го определят. Мисля, че отец Серафим също заслужава едно такова почтенно отношение, а той дори никога не е отпадал от Църквата за разлика от споменатите двама. Времето ще отсее ценното в неговото наследство;
3)Мисля, че дори в личностен(а не творчески) план не трябва да прибързваме да съдим отец Серафим в крайности. Все пак той е бил фин и интелигентен човек, който е трябвало да отстоява православната си вяра в една изключително сложна обстановка. От една страна силно хедонистичното общество на САЩ от неговото време, от друга една силно националистическа и капсулирана руска задгранична църква. Да не забравяме, че нито православното богословско образование, нито книжнина в САЩ по онова време са били на настоящото ниво. Много моменти от живота му показват, че той никога не е изпадал до типичното безкритично сектантско съзнание, което мисли всичко, простичко в черно-бяло:
- Най-малкото,голяма част от съзнателния му като християнин живот е свързана с мисионерска дейност и през цялото време контактува с католици и представители на всякакви протестантски деноминации;
-помня случая, в който се огорчава дълбоко след като един свещенник осъжда братството на св.Герман(в което е и отеца),задето събират помощи за "безблагодатната" новостилна Църква в Уганда;
- или пък това как съветва семейство Андерсън(ако не се лъжа) да НЕ учат руски език, за да не бъдат въвлечени в църковни сплетни и интриги;
Това са само няколко примера за това, че о. Серафим е бил личност инилигентна, в никакъв случай крайна, но все пак повлияна от своето време и от хората, с които е влязъл в досег;
В заключние ще кажа следното: Очевидно е, че о. Серфим има своя принос към Православието на 20в. Но не разбирам защо изискваме толкова много от него, всъщност това, което той никога не е претендирал да бъде: авторитет, църковен отец и учител. Имам чувството, че едно негативно полемично отношение към определени крайни православни кръгове автоматично се пренася към личността на отец Роуз и творчеството му не просто се разглежда критично, а се разпердушинва. Ако не греша в преценката си, отец Серафим е бил предимно православен публицист, занимавал се е с актуални проблеми на своето време в конкретен исторически момент, при определени обстоятелства. Нека да го съдим от тази височина, а не да си го представяме като някакъв ересиарх, който трябва да се унищожи и,моля , нека си го запазим за Църквата и не позволяваме да бъде употребяван за подплатяване на нечии идеологии.
Аз лично съм чел "Православието и религията на бъдещето", както и руския превод на Vita Patrum(от части, ако трябва да бъда честен), по изданието подготвено от манастира на св. Герман и не са ми се сторили толкова страшни. Първата съответно не може да се сравни например с труда на о. Г. Флоровски за източните отци, но според мен това не е и била целта на о. Серафим.
За мен лично о. Серафим е значим като един жив пример за това, че живота според Евангелието е възможен във всяка една епоха и на всяко едно място по земното кълбо.
Благодаря за търпението да изчетете този дълъг пост (поне на тези, които за го имали

)