|
Чакай сега, Боре. Нищо не разбрах... ти смяташ, че аз съм автор на този фейлетон ли??? Или че аз съм го вкарвал в сайта? Благодаря ти много, но ме надценяваш, очевидно е, че е писан от филолог, би трябвало да се досетиш по стила.
"Тези се правят на инакомислещи, обаче са от същата тайфа". Коя е тайфата, БПЦ ли? Какви са изобщо тези глупости, че БПЦ е безблагодатна - след като в нея има вярващи християни, които с цялата си душа и цялото си сърце се молят на Бог, значи Бог е там (и благодат има!). Да, от "същата тайфа" сме, заедно с най-големите грешници, тоест заедно с владиците и това не е проблем!
Говориш за свобода - има ли я в БПЦ или я няма, но свободата си е в нашия личен живот. Ако аз съм свободен и съм православен християнин в БПЦ, значи в БПЦ свобода има. Ако наистина свободата ни е богодарена, нито владиката, нито шефът в службата, нито ивичните кодове на кутията с мляко... нито дори о. Силевестър или брат му ще ти я отнемат. Свободата в БПЦ я има дотолкова, доколкото има свободни християни, които търсят, интересуват се и се движат по своя спасителен път. А такива има. И тук се появява ролята на Двери, никъде другаде, не в институционалното развитие, не в това, кой ще става владика!!!
Двери не може да изчисти оборите на БПЦ и не е това ролята на портала. Тровили сме се достатъчно с оборска смрад и много добре знаеш това! Правим каквото могат обикновени хора, макар че в екипа има хора, които правят много повече, отколкото могат обикновени хора.
Мога да ти кажа съвсем лично и искрено, Боре, ако преди 21 години, когато правих първите крачки по пътя си като християнин (плахи и глупави) много, много щеше да ми помогне, ако имаше нещо като текстовете в нашия сайт - някъде... Смятам, че е достатъчен факта, че това съществува като сламка (или стръкчето лук на Альоша и Грушенка, ако щеш), а ако човек има нуждата да получи тази сламка чрез нас - Бог ще си го насочи.За мен невероятната и необяснима популярност на Двери в Интернет си е чудо и нямам абсолютно никакво намерение да го обяснявам технически. Техническо обяснение има за всичко, когато нещата вече са се случили.
А сега относно фейлетона. Защо питаш мен, Двери или някой друг! Точно защото сме свободни, не е задължително всички да споделяме едно и също мнение. За този материал мненията са се разделили доста, май. Но лично за мен той е гениален - защото буквално бичува словесната превзетост!!! Това е абсолютно първостепен проблем, тази маргинализация и затваряне в карикатурен сектантски свят с корони, митри, превзето-старинен стил на изказ, неграмотност и ордени. Относно контекста на пускането му, има какво да се желае, аз лично нарочно бих го задържал две седмици и тогава бих го публикувал, но станалото-станало. Безспорен факт обаче е, че в епохата, когато всеки пише и летвата падна толкова много, чест би било за всеки интернет сайт би било вътре да излезе толкова добро нещо. Авторът пише, както може и значително по-добре от нас - лично аз бих се борил със всички сили и бих го окуражил да продължава, защото повече от очевидно е, че... се получава. Просто се получава.
Моля те, престани да питаш "защо не пишете така или иначе", просто разбери - ние не съществуваме, няма ние, има много той, много тя, 1 бр. аз и 1 бр. ти. Така че ако нещо толкова те дерзае - напиши го. Напиши го добре. Може би не толкова добре, колкото автора на този текст, но достатъчно добре. Да му се не види, Бориславе, напиши го дори в поезия! В твоя случай ти е разрешено да използваш и псевдоним, ако смяташ, че фамилното ти име вдига твърде високо летвата. И дори да не го харесат, и дори не ти го пуснат, дори да ти кажат директно, че не струва, не виждам проблем. На мен много пъти не са ми одобрявали неща - понякога след това сам съм размислял и съм ги хвърлял в кошчето с боклук, понякога съм ги публикувал на друго място. Не съм ги изпявал, но ти и така можеш да направиш. Точно така постъпват свободните хора, и не е задължително всички да имат единомислие за всеки материал или по всеки въпрос.
_________________ "Hey you, dont help them to bury the light! Don't give in without a fight.”
Pink Floyd
|