Яхавит написа:
поне някои от нас в бедната ни разтерзана държава трябва да спрем да политизираме църковни въпроси, още повече да ангажираме Църквата с тях, когато това не е нужно и когато е очевидно изсмукано от пръсти и да оставим човека да си вее байряка, понеже явно му допада Гръцкото православие
Дано не прекалявам с писането, но не смятам, че в случая политизирам нещата. Разсъждението ми беше по скоро по посока на въпроса какво ли наставляват някои пастири пъдарите, след като пред царя показват несъстоятелни символи. Решително не съм имал предвид никакво политизиране, въпреки че така изглежда.
За мен тук има по-основен проблем: някаква липса, някаква празнота, някаква непълнота. Ето и друг поглед към тези и подобни нещата, който ме води до същата празнина:
Известен рокаджия захвърля рока и поема пътя на свещенството. Състоятелен по думите на много хора брокер напуска "Уолстрийт" и поема пътя на монашеското отричане от света. Това добре и похвално.
Рокаджията-свещеник е твърд "старостилец" и е "верен до смърт на" "истинското православие". Брокерът-монах е привърженик на светогорския устав и символи. Поемайки усърдно по православния път те дали го приемат такъв, какъвто е около тях, или търсят свой собствен, отличителен, а понякога и изключителен път? Търсенията им в православието, озарени от искрата на вярата, дали са подкрепени от изучаването и осмислянето, или са собствени еклектични умозаключения, които - при още по-нездрава мистика - лесно водят до магьосничество, окултизъм и най-общо противоверие? Най-накрая цитираните примери не показват ли съвременния начин за лесно използване на "православието" в създаването на модерни суеверия?
Вярата е искра, пламък, огън, който озарява живота на човека - този и отвъдния. За постигане на значими и разпознаваеми в този свят прояви и плодове на вярата не може да се разчита само на първоначалната искра и доживотния пожар в душата - трябват съзнателни, целенасочени и плодоносни усилия за научаване на малките и големите истини на вярата в последователност и постоянство. Оскъдица на такива усилия и земни плодове ми се привижда в примерите по темата (а и по други теми от форума) и тази дупка чернее пред очите ми. И въпросът не е само до каките от официалния сайт. Дали пак не се сблъскваме с обобщението на думите, че вярата без знания е суеверие?
С всяко писане ми става все по-тегаво и по-тегаво, а мечтаех всичко да е по рибарски леко, като на следобедна чаша узо до пристанището.
http://www.youtube.com/watch?v=yVhzcdKsNKAАргиров