Ех, че интересен диалог
Първо, не съм от Варна
Второ, тези имена трябва да ги има във всеки град, макар за храма св. Прокопий да съм чувал нещо
Трето, понеже България не е била велика държава ... малко минало - Западна Римска империя(латиница), Източна Римска империя(гръцки език), България(кирилица). Днес цяла западна Европа ползва варианти на латиницата, обаче цяла източна Европа ползва кирилицата. Защо ли? Дори румънците започват да използват шльокавицата си преди 150 години, като дотогава са ползвали кирилицата. Най-старият писмен документ на румънски език от 16 век е писан на кирилица. Мисълта ми беше - я се замисли защо на изток никой не пише на гръцки език, а на кирилица. Не са ли българите тези, които са спряли разпространението на гръцкия език на изток.
Четвърто, изобщо не отричам заслугите на св.Иван Рилски, може би най-големият бг светия
Пето, да, България е била могъща държава, но май е безсмислено да го доказвам на някой, който упорито го отрича, щото надали знаеш какъв процент от манастирите в Косово са построени не от сърбите, а от българите много преди това
Шесто, столицата на един от най-националистичните народи на Балканите е основана от българите...не става въпрос само за Скопие, ами и за Белград
Седмо, 53-54 царе и канове ако са ти малко...някои от днешните държави имат по 50-100 години история и въпреки това са националисти, ама ние не - това е грях
Осмо, кан Борис и синът му Симеон са построили толкова много храмове и манастири, че ти е бедна фантазията
Девето, не виждам нищо лошо в родолюбието и винаги ми е било мъчно като се сблъсквам с нихилисти, но нали Господ ни е дал свободен избор
И последно мисля за финал да спомена Попа. Това място в София всеки го знае. Е, този Поп показва какви сме днешните българи и какво ни е отношението към стойностните неща. Този Поп, не е поп, а патриарх Евтимий. Има паметник на патриарх, а ние го наричаме поп, при положение, че и много от свещениците се обиждат от тази дума, какво остава с нея да принизяваме своя бивш патриарх. Това сме ние, патриархът е поп, родолюбието е грях. "О, свещена простота", казал Ян Хус. В България простотата е повсеместна. Просто народ - слаба държава, слаба Църква. Ние сме си виновни.