ФОРУМ ЗА ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛОВИЕ И ФИЛОСОФИЯ НА РЕЛИГИЯТА

Форум към проектите "Двери на Православието" (http://www.dveri.bg) и "В начало беше Словото" (http://www.logos-bg.net)
Дата и час: Чет Сеп 09, 2010 9:04 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Циркът е пълен и представлението върви 2
МнениеПубликувано на: Сря Май 12, 2010 5:42 pm 

draganbachev написа:
Още тогава ми правеше впечатление, че не му се нрави да служи, както в момента се служи в БПЦ. И наистина говореше с възторг за Св. Гора и Вселенската Патриаршия.

Четох някъде - мисля в Двери, че на него и на отец Никанор е разрешено да служат подобно като отец Марий, който беше доста години на Софийските централни гробища.

Каква е разликата в служенето, може ли да ми каже някой? Как служи отец Марий?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Май 13, 2010 4:53 pm 

До Ани Василева

Разлика няма в богослужението, разбира се. Сега съществува такова юридическо лице, наричано Българска старостилна православна църква, нещо немислимо допреди 90-та година. Има и в БПЦ духовници, изброени по-горе в другите постинги, които служат на датите, признавани от техните събратя от казаната тук църква.

Намерете течението на Църковен вестник от 1969-та година и като потърсите вътре по съдържанието на всичките 12 броя, ще попаднете на решение на Св. Синод на БПЦ, който забранява на архимандритите Серафим Алексиев и Сергий Язаджиев - двама много известни по същото време преподаватели - и като научни работници, и като наставници, както и на още двама духовници - да служат, нищо че са вдъхновени служители на св. Олтар и на амвона. Ще разберете, защо им забранява. Влезте на адрес http://vseh-svjatih.blogspot.com/2010/0 ... st_26.html и там ще прочетете много интересни неща за същия архимандрит Серафим.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Май 14, 2010 9:51 am 

Много благодаря за информацията.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Авг 05, 2010 2:01 pm 

В таз лятна дъждовна жега йеромонах Никанор сам подхрани съмненията у мен за нещо нездраво около обителта, на която той е брат в този коментар за Двери
http://www.dveri.bg/content/view/11768/172/
където казва, че "Светът ще дойде да ни види, когато кажем - ние сме люлка на европейската цивилизация." Ашкоолсун отче!

И за да не си помисля, че това е случайно, нататък говори за мястото, където е отишъл да си спасява душата като за "някакво манастирче". Що за самоирония(?) от духовен човек по отношение на един от атрибутите на духовния му път???

А пък накрая за пълнота на цирка и финален туш на оркестъра казва, че "Сега изкачването е супер трудно, след 1-2 години ще е направо невъзможно. Добре, хората стигат някак до манастира. Но пък им се ще да отседнат някъде наоколо, да изядат печено агънце. Но няма къде. А можеше да е обратното." Ех, кога ли ще стане от Гигинския манастир един отличен петзвезден хотел с катадневно печено агне на поляната за тежките гости и за монасите разбира се, които, за да не обидят нотабилите, от скромност ще отчупят от него? А аз харесвах подвига на тези хора, да пазят старите сгради, да въздигват това място и дори 12 камбани да купят. Дали не съм харесвал стремежът им за печалба и бъдещ лесен земен живот с печено агне сред чуждински гости, прикрит зад църковна фасада?

Моли Бога, отче за мен и всички нас - аз ще Го моля за теб.

Аргиров

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Авг 17, 2010 2:31 pm 

Ю, бре, де, бре!
http://www.tvevropa.com/bg/news/analysis/view/32583

Гражданство, народност, вяра - всичко става за продан и меняване, само алъш-вериш да става. А пък щом жената (съпругата) каже - това е буюрма за мъжа и зорът е само дорде се намери тезгяхът н`из чаршията, дето дюкянува необходимият пазаргатин!
Юруш - сега му е времето!

Quo vadis, отче Иване от Разбоишкия манастир?
Камо грядеши, отче Стояне от Бербатовите, из с.Марулево?

Аргиров

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Авг 17, 2010 5:02 pm 

Недоумявам истерията относно придобиването на българско гражданство срещу дарение от 100000 евро. Подобни практики съществуват в редица държави като Австрия, Канада и други, като сумите в някои от тях са дори по-ниски. Много по-логично е да има право на гражданство човек, който е вложил някакви пари в нашата държава, отколкото треторазредни чуждестранни футболисти, които взимат бг паспорт само, защото играят в треторазредните ни футболни "величия". Още по-логично е хора, които имат дългогодишен брак с български гражданин да получат българско поданство, даже без пари.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Авг 18, 2010 10:07 am 

porthos написа:
Простете Аргиров, но наистина не разбирам какво сте се заял с човека... Предварително извинете...

Действително, че съм се "заял", ако въобще обектът на заяждането чете написаното. При това съм се заял не с един, а с двама човека - Божидар Димитров и отец Никанор. Зад тях пък се заяждам с управата на БПЦ, която безхаберно оставя всичко това да се случва. Ето и случващото се в манастира "Св.св. Константин и Елена" би било повод някой да се "заяде", ако му е интересно.

Като противовес на горните двама, единият от които е отявлен чалгарин, поставих отец Иван и отец Стоян - да не забравяме и отец Иван от Нови хан. Нека четящите форума мислят върху постъпките на едните и на другите.

Тъй като не мога нищо достойно да извърша, с което да допринеса поне малко към работата на последните, нека поне се "заяждам" с противоположностите им и да разяснявам с какво ме отблъскват. А купуването на българско гражданство срещу определена сума за мен е именно такова недостойно действие, независимо колко широко е допускано от съвременното общество. Още повече, когато парите са дадени за "спонсориране" или "купуване" на манастир - както твърдят самите участници в делото. След частните гробища, откупени над София от българин, колко му е да се сдобием и с частен манастир, откупен от чужденец. Нали точно това става пред моите очи и искам да го направя видимо и за вашите очи. Всичко е за продан, всичко е на тезгяха - и вярата!

Аргиров

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Авг 21, 2010 9:20 am 
Аватар

porthos написа:

Божидар Димитров ще си тръгне,

Да,ще си тръгне, но успя да нарече българския народ "шибан". Бойко поне това още не е направил.
Но какво умно нещо да чакаш от фен на клуб от село Подуене, начина по който нарече българските археолози,начина по който нарече нашия народ,това е напълно в негов стил.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Авг 21, 2010 1:25 pm 

А какъв е българският народ днес? Аз съм съгласен с Б.Димитров. Съгласен съм и относно изказването му за начина, по който влизат българките и рускините в храма. Постът, който заема Б.Димитров не предполага да се изказва по такъв начин и наистина това е недопустимо, но от друга страна и в двата случая той е прав. Защо сме ш*бан народ днес ли? Ще се опитам да обясня моята гледна точка. Защото няма друг народ в нашето съвремие, който толкова да се мрази и отрича от себе си, да се съмнява и злобее, да гледа да оплюе и унизи някой, който се опитва да съгради нещо. Защото за днешните българи е гордост да знаят английски, френски и немски език, но никой не знае родния си език. Защото патриаршеската катедрала е кръстена на руски княз, смятан за една от най-значимите личности в средновековна Русия, а не в България и нямащ нищо общо с България. Да де, хубаво, ама нали това е патриаршеската катедрала на Българската ПЦ? И при положение, че имаме и ние царе-светци - св.цар Борис I и св.цар Петър I. Кажете ми колко храма знаете с имената на тези български царе-светци? Имаме още св.Иван Рилски, св.Климент Охридски, ако щете и св.св.Кирил и Методий. Това, което ви говоря е едно нормално родолюбие, едно логично себеуважение, което го има във всяка една друга европейска държава днес. Например най-големият храм в Сърбия е на името на св.Сава Сръбски. Другото, което искам да кажа е, че аз имам предимно положително отношение към Русия, руснаците и църквата им, обаче ние сме българи. Уважавай първо себе си, за да те уважават и другите. След като ние се отричаме от себе си как да ни уважават другите и да не ни гледат надменно и с презрение ? А как да коментирам факта, че Т.Живков е предложил на СССР ние да станем 16-та република? "Суверенитетът на българите се състои в това да имат ядене и пиене на масата", казал Т.Живков, когато обяснявал безумното си предложение. Държави с история като нашата са малко по света и ние вместо да уважаваме историята и наследството си, постоянно се хулим и чуждопоклонничим. И между другото Б.Димитров може да не е най-добрият министър, но като историк има неоспорим принос, смятам аз. Не бива заради прегрешенията му в дадена област да се отричат постиженията му в друга. Ще дам пример и с футбола. Навсякъде в чужбина като кажеш България и се сещат за Стоичков. И днес имаме футболисти, които играят в силни отбори, но ги знаят само най-запалените фенове, а Стоичков го знаят почти всички. Обаче и него побързахме да го оплюем. Вижте какво става в Аржентина. Марадона, който беше наркоман и е играл за един от двата силни отбора там, е боготворен от цялата държава. Той е тяхното лице. Въпреки всичките му негативи хората се хвалят с него и така и трябва, никой не е съвършен. Та мисълта ми беше - нека първо се осъзнаем кои сме и какви сме, какво сме дали на света, всъщност колко много сме дали на света и да се запитаме защо всичко това днес е изтрито от съзнанието ни? Още един пример се сетих. Защото българската азбука е наричана славянска? 24 май - ден на българската просвета и славянската писменост. Каква славянска писменост, при положение, че поляци, чехи, хървати и други пишат на латиница, но пък в Монголия, Киргизстан и други неславянски държави ползват кирилицата. Каква славянска писменост при положение, че кирилицата е съставена от българския епископ св. Климент Охридски в България за просвещение на българите, за разпространение на Словото на езика, говорен в България. Руснаците приемат тази писменост и вяра именно от нас, българите. Значи - българска писменост. Каква славянска писменост, какви пет лева. И защо на всяка икона на св.св.Кирил и Методий е иконографисана кирилицата??? Те са създали глаголицата. Що за неточност е това? И въпреки, че са българи, личностите им са спорни, някои погрешно ги наричат гърци. Ама ок, ако ще и от Китай да са. Кирилицата не е създадена от тях, а от безспорен наш човек, роден в областта Мизия, днешна Северна България. Защо не пазим родовата си памет? Пък после се обиждаме, че някой ни е нарекъл ш*бан народ. Ами такъв сме днес, за съжаление, докато не започнем да се осъзнаваме кои сме и да уважаваме първо себе си пък след това другите.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Авг 21, 2010 4:46 pm 

Пишеш нещата, които са наслагвани във времето като нагласи, но много от тях не стоят така, както ги описваш, обаче в един пост поне на мен ми е трудно да го обясня. Даже не знам да не объркам нещо... но все пак колко хора знаят, че Кирил и Методий са имали над 200 ученици, повечето, от които са избити. 5-та или 3-та, които оцеляват и идват в България не са случайни хора, те са били българи, умишлено пратени от кан Борис във Великоморавия при Кирил и Методий. Между впрочем, добре, че спомена Великоморавия. Наследници на тази държавица са днешните Чехия и Словакия. Виж за какво нещо става въпрос там, тази държавица е просъществувала има-няма 73 години, но хората са я нарекли Велика, макар, че в нея няма нищо велико. Второ, защо мисията на Кирил и Методий там е била неуспешна? Ето, днес Чехия и Словакия пишат на латинска шльокавица и са католици, т.е. службите им би трябвало да се водят на латински език, а не на техния роден. Трето, какво мислиш е попречило на немците да избият петимата оцеляли ученици на Кирил и Методий? Ами попречило им е това, че са били българи. В онези диви времена друго не би спряло немците, нито пък някакви старци биха могли да оцелеят сами по онова време. А защо това, че са били българи ги е спасило? Защото около 30г. по-рано немците са били победени от Омуртаг, който в нашите учебници по история е обявяван за някакъв строител и миролюбец. Такъв е, но и той има своите военни победи. Четвърто, не знам за кого го пиша, но все пак. В онези диви времена кан Борис би ли поверил толкова много власт и средства в ръцете на 5-та ученици ако не ги знаеше кои са и какви са. Той им възлага мисия за просвещение на българския народ, която мисия ще помогне на народа да не се погърчи. Мисията не е била за обенидение на славяни и българи, защото по онова време вече е имало достатъчно християни в България, а е била именно против евентуалното асимилиране от византийците. По онова време религията е била много по-важна, отколкото е днес. Всичко това е толкова сложно и в същото време толкова просто. По онова време не може да дадеш власт на Сульо и Пульо, че и да ги правиш епископи и духовни ръководители в родината си. Климент и Наум извършват едно огромно дело, образоват много народ и т.н. Както и да го гледаме, дори и да наречем мисията славянска, тя би била неуспешна и отдавна забравена без волята на българсия владетел, на който не съм видял и една икона в нашите църкви. А след като мисията става успешна тук в България, значи тя е българска, пак повтарям Климент е българин, а кирилицата е негово дело Тъй че Кирил и Методий ив Китай да са ходили това не ни касае, защото кирилицата възниква тук, съставена от български ръце. Без волята на кан Борис 5-та ученици нямаше да направят нищо тук.

И относно Б.Димитров и това колко бил зле... ами извинявай, но именно от него разбрах и за един друг български светец с монархическо потекло - св. Енравота. Колко български богослови, да не говорим за обикновените миряни като мене, знаят за съществуването на такъв светец и мъченик за вярата. Един храм, какъв храм, една икона сигурно няма с него. В която и да влезеш руска църква задължително има икони с някои от техните царе. В сръбски храм не съм влизал, но сигурно и там е така. Значи те не са шовинисти, хм?

А не ми се почва и темата с църковнославянския език. Такъв език няма, но както и да е. Много хора твърдят, че идва от Русия. Е, ако беше руски, руснаците нямаше да го нарекат църковнославянски, а църковноруски. И тази Русия от къде си е взела вярата? Ще си премълча, че това е старобългарски и че днес вървят мнения за превеждане на текстове от църковнославянски на български, при положение, че правилният изказ би следвало да бъде - превод от старобългарски на новобългарски богослужебен език.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Авг 21, 2010 5:36 pm 

Ех, че интересен диалог :mrgreen:

Първо, не съм от Варна
Второ, тези имена трябва да ги има във всеки град, макар за храма св. Прокопий да съм чувал нещо
Трето, понеже България не е била велика държава ... малко минало - Западна Римска империя(латиница), Източна Римска империя(гръцки език), България(кирилица). Днес цяла западна Европа ползва варианти на латиницата, обаче цяла източна Европа ползва кирилицата. Защо ли? Дори румънците започват да използват шльокавицата си преди 150 години, като дотогава са ползвали кирилицата. Най-старият писмен документ на румънски език от 16 век е писан на кирилица. Мисълта ми беше - я се замисли защо на изток никой не пише на гръцки език, а на кирилица. Не са ли българите тези, които са спряли разпространението на гръцкия език на изток.
Четвърто, изобщо не отричам заслугите на св.Иван Рилски, може би най-големият бг светия
Пето, да, България е била могъща държава, но май е безсмислено да го доказвам на някой, който упорито го отрича, щото надали знаеш какъв процент от манастирите в Косово са построени не от сърбите, а от българите много преди това
Шесто, столицата на един от най-националистичните народи на Балканите е основана от българите...не става въпрос само за Скопие, ами и за Белград
Седмо, 53-54 царе и канове ако са ти малко...някои от днешните държави имат по 50-100 години история и въпреки това са националисти, ама ние не - това е грях :?
Осмо, кан Борис и синът му Симеон са построили толкова много храмове и манастири, че ти е бедна фантазията
Девето, не виждам нищо лошо в родолюбието и винаги ми е било мъчно като се сблъсквам с нихилисти, но нали Господ ни е дал свободен избор :)

И последно мисля за финал да спомена Попа. Това място в София всеки го знае. Е, този Поп показва какви сме днешните българи и какво ни е отношението към стойностните неща. Този Поп, не е поп, а патриарх Евтимий. Има паметник на патриарх, а ние го наричаме поп, при положение, че и много от свещениците се обиждат от тази дума, какво остава с нея да принизяваме своя бивш патриарх. Това сме ние, патриархът е поп, родолюбието е грях. "О, свещена простота", казал Ян Хус. В България простотата е повсеместна. Просто народ - слаба държава, слаба Църква. Ние сме си виновни.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Авг 21, 2010 6:03 pm 

:mrgreen:
Това с тангризма е голяма глупост и резултат от определна пропаганда, при положение, че първият български кан Кубрат е бил християнин ...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Нед Авг 22, 2010 6:31 pm 

Темата ми предизвика интереса и ходих тези дни в манастира над Гигинци. Беше Преображение (???) и се мяркаха някакви рускоезични поклонници. Питах монасите за знамето и ми казаха, че според тях не било на Вселенската патриаршия, а било православен символ. Нещо като петолъчката, дето я било имало на европейското, китайското, американското и незнам си още какви знамена. Казаха, че не ги било грижа кой какво си бил писал и занапред щяло да има повече.

Не знам какви са парите, но определено манастира става много хубав и си струва да се посети. Пък и в крайна сметка монасите ще умрат, а това, което е направено, ще остане за поколенията. :)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: В сйта им видях това. Изглежда не само Б.Д. го посрещат с двуглавия орел
monastirsko_ezhednevie_04.jpg
monastirsko_ezhednevie_04.jpg [ 204.59 KiB | Прегледано 101 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Авг 23, 2010 7:34 am 
Аватар

o'style написа:
А какъв е българският народ днес? Аз съм съгласен с Б.Димитров.

Смятате че българския народ е "шибан"?
Така нарича своите сънародници този екземпляр.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Авг 23, 2010 3:03 pm 

"Смятате, че българският народ е "шибан"?"

В едно от предните си мнения споменах, че българите не знаят езика си.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа