Косьо, не е честно-модераторси-админски, брат, да отваряш тема,
използвайки моя ник и да пишеш, че аз съм я отворила. Не си извинен - такава постъпка е грозна отвякъде, откъдето и да я погледнеш.
-----------------------------------------
В. Каравълчев написа:
Все пак патриархът влиза сам и какво става само Бог знае.

Венци, тъй като наистина само Бог знае всичко и вижда всичко, то не ти остава нищо друго, приятелю, освен да коленичиш вечерта пред Христос, да Му се оплачеш от мен, че по-горните ти думи отхвърлям като аргумент, и да Го помолиш, аджеба - какво прави патриарха там САМ.
После ще ни разкажеш - става ли?!
--------------------------------------------
Никола написа:
такава вяра наистина би било добре да бъде разклатена
Ай де бе, аз пък си мислих, че само на дявола е патент да разклаща вярата, щото то, Никола, ( от светите отци знаем - в тълкованието на Св. Исаак Сирин, например, как да разбираме думите от молитвата Отче наш - "и не въведи нас в изкушение - но избави ни от лукавия"), и че да разклатиш вярата на едного от тези малките,
не е като да разклатиш джанката за да си направиш ракия.
-------------------------------------------------------
Чудесата едновременно са и аргумент и не са аргумент, защото вярата - живата вяра - тя не търси аргументи: или приема, или отхвърля дадено събитие, обаче тежко и горко на съблазнителите във вярата. ( Затова още на първата изцепка на Никола да се забрани Благодатният огън се зарадвах, че няма такава власт и му отговорих: твоя си работа)
Чудеса правят и демоните - като краен пример са невероятните "чудеса"- откровени демонични събития в източните учения, обаче не е правилно от това да се отричат чудесата, които И ДНЕС прави Бог -
а да ги различаваме, помнейки кой ще сваля също огън от небето за да съблазни и верните, ако може, и за да се уподоби на Христос.
Трябва да ги различаваме, още, и за да не похулим Бога, отричайки Го, нито малодушно да се "свиваме" в ъгъла, защото, видите ли, че то и при не православните общности ставали чудеса: при католиците статуи плачат, има стигмати; при протестантите - "закусват" със Светия Дух.... ; да "се свиваме" в ъгъла като наказани пионерчета и да казваме - няма да използваме чудесата като аргумент за да не ги индоктринираме!
Братя българЕ, казано е да не ги търсим тях, чудесата! Не бъркайте мухите с мармалада ( гръцка поговорка

)
И, още - Бог прави чудеса - или отказва да направи чудо, където, с когото, и както Си иска -
Той е Бог - отчет никуму не дава - остава на вярата ни, за която изисква да е колкото синапено зърно...
Кой е, питам ви, този смелчага, който изкоренява посятото синапено зърно от Бога?
Косьо, сега е момента да покажете форумска етика на дело - като не ми изтривате този постинг, или да го цензурирате.