ФОРУМ ЗА ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛОВИЕ И ФИЛОСОФИЯ НА РЕЛИГИЯТА

Форум към проектите "Двери на Православието" (http://www.dveri.bg) и "В начало беше Словото" (http://www.logos-bg.net)
Дата и час: Чет Сеп 09, 2010 9:29 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: За Църквата и лихварството
МнениеПубликувано на: Пет Окт 29, 2004 11:46 pm 

Здравейте!

Значи,бих искал да науча нещо повече по този въпрос.Доколкото знам,юдаизмът и Старият завет не забраняват лихварството,а налагат определено правило на Богоизбрания тогава израилев народ:да не вземат лихва от свои "братя"(респективно юдеи),а само от други хора.Не ми е ясно обаче новозаветното отношение към лихварството и по-специално това на Църквата.Доколкото знам,римокатолическата ерес го забранява изобщо през Средновековието,а по време на Реформацията някои протестанти (калвинистите) го разрешават.Какво е обаче отношението на Църквата към него?Какво е нейното разбиране за лихварство?Доколко то е разрешено и забранено?Ако е разрешено,при какви правила?И какво е отношението на Църквата към банките?Все пак,те вземат лихва от хора,на които са дали кредити,но пък и дават такава на други,които са си вложили парите в тях?Какво е отношението й към тези,които работят в банковата сфера?Ако счита лихварството за нещо забранено,то счита ли всички,работещи в банки за хора,съгрешаващи против Бога?Ако не всички,то кои?

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа